Huidkanker

huidkanker screening en behandeling in het Brussels Skin Center

In het Brussels Skin Center zijn de dermatologen ook gespecialiseerd in de opsporing (screening), behandeling en opvolging van huidkanker.

Screening

Via een screening kan uw dermatoloog van het Brussels Skin Center de aanwezigheid van een (pre-)kankerletsel al dan niet bevestigen en indien nodig verwijderen. Uw dermatoloog zal ook bepalen hoe vaak u de screening moet herhalen. Dat zal van uw huidtype (lichttype), uw familiale voorgeschiedenis en hoe intens u in het verleden in de zon heeft blootgestaan afhangen.

Actinische keratose

Actinische keratose zijn ruw aanvoelende, schilferende plekjes op de huid die aan schuurpapier doen denken. Als de aandoening niet behandeld wordt, kan die tot plaveiselcarcinoom evolueren. Uw dermatoloog in het Brussels Skin Center beschikt over doeltreffende behandelingen om ze te verwijderen.

Carcinomen

90% van de gevallen van huidkanker zijn carcinomen. Er wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen basocellulaire en spinocellulaire carcinomen.

Basocellulaire carcinomen

Basocellulaire carcinomen of basaalcelcarcinomen. Deze letsels hebben een rood of parelmoerig uitzicht en zijn langzaam groeiende gezwellen. Het zijn de meest voorkomende huidtumoren. Ze veroorzaken meestal geen uitzaaiingen, maar breiden zich wel lokaal uit. Het volstaat om ze operatief te verwijderen.

Spinocellulaire carcinomen

Spinocellulaire of plaveiselcelcarcinomen. Meestal zien ze er als een wratachtige verhoorning van huidcellen uit die kunnen bloeden. Ze moeten vroegtijdig worden opgespoord en behandeld worden omdat ze soms uitzaaiingen kunnen veroorzaken.

Kwaadaardig of Maligne melanoom

Kwaadaardige melanomen komen minder voor dan carcinomen, maar deze huidtumoren zijn wel agressiever. De melanomen ontstaan uit de pigmentcellen die de huid kleuren (nieuwe pigmentvlek of pigmentvlek die van uitzicht verandert). Ze kunnen letsels op afstand veroorzaken (metastasen of uitzaaiingen). De prognose is meestal goed als het melanoom op tijd wordt opgespoord. Vroegtijdige diagnose is dus cruciaal, zeker bij risicopatiënten (familiale voorgeschiedenis, lichte huid, intense blootstelling aan de zon in de kindertijd)

Een bezoek aan uw dermatoloog van het Brussels Skin Center laat u toe deze letsels vroegtijdig op te sporen en doeltreffend te laten behandelen. En indien nodig kunnen we u een follow-up verzekeren.